Pages

23 Haziran 2010

Masum Değiliz Hiçbirimiz...

     Belki hep aynı hikaye diye dinlemekten sıkılmış olabiliriz. Ya da bunları biliyoruz, ne kadar dillendirsek de çaresi yok, değiştiremiyoruz da diyebiliriz. Çok uluslu büyük şirketlerin, sosyal, politik ve ekonomik açıdan gittikleri ülkeye verdikleri zararlar, varoluşlarından beri tartışılagelmekte; son zamanlarda ise özellikle çevreye verdikleri zararlar dünya kamuoyunun gündemini çokça meşgul ediyor. BP'nin sebep olduğu, Meksika Körfezi kıyılarını cehenneme çeviren petrol sızıntısından sonra, şimdi de i-Phone 4'ün piyasaya çıkmasıyla beraber, telefonun Çin'deki üretim süreci sırasında ülkenin ağır metal kirliliğine maruz kaldığı tartışılıyor.
    


    The Guardian'da yer alan haberde, Çin'deki 34 çevre kuruluşunun, i-Phone 4 için bugüne kadar yaptığım en mükemmel ürün diyen Apple'in CEO'su Steve Jobs'a bu konudaki endişelerini dile getiren bir mektup yolladıkları; fakat henüz bir cevap alamadıkları belirtiliyor. Jobs'ın, böylesine nitelikli bir ürünü, sahip olduğu mükemmel özelliklerine rağmen düşük bir fiyatla satışa sunmuş olduklarından gurur duyuyor olduğunu dile getirmesi, akılları daha da karıştırıyor. i-Phone 4'ün maliyet miktarının az olmasının, telefonun Çin'deki üretim süreci sırasında ağır metal kirliliğini önlemek için alınması gereken tedbirlerden vazgeçildiği için mi kaynaklandığı akıllardaki en büyük soru işareti.




     Elimizde tutabildiğimiz o pek akıllı telefonlar sayesinde, yaşantımızın çok fazla kolaylaştığı ve hayatımızın teknoloji sayesinde nasıl da renklendiği, her birimizdeki teknoloji bağımlılığında gösteriyor kendini. Hayatımıza teknolojiyi böylesine sokmuşken, hep daha iyisini, daha hızlısını ve daha fazlasını istiyor olmaktan geri alamıyoruz kendimizi. Böylesine özellikleri olan bir telefon beni de heyecanlandırıyor ve birkaç aya elimde i-Phone 4 olur diye korkuyorum. Evet, teknoloji sayesinde hayatımızda birçok şey bir daha hiç geri dönülemeyecek şekilde değişti. Fakat bizi asıl ilgilendiren korkunç ve süratli değişimden teknolojiyi sorumlu tutamayız, her ne kadar teknoloji bu değişimi engellemeye muktedir olmasa da. Hırsımız ve açgözlülüğümüz yüzünden oluyor hepsi; hem bu dünyada bizden başka canlıların yaşamasına izin vermiyor oluşumuz, hem de yakında kendimiz için de soluk alabileceğimiz bir yerin kalmayacak olması...




http://www.guardian.co.uk/environment/2010/jun/23/iphone4-pollution-apple
 

Labels

Homer (1) apple (1) bira (1) bunuel (1) dali (1) film (1) ispanya (1) iç savaş (1) lorca (1) madrid (1) sinema (1) teknoloji (1) televizyon (1) the Simpsons (1) twilight (1) çevre (1) şehir (1)

İzleyiciler